Så fungerar en bilförsäkring

En bilförsäkring är uppbyggd i upp till tre olika delar beroende på vilket typ av skydd du önskar. Här beskriver allmänt hur en bilförsäkring är uppbyggd samt de tre olika delarna och möjliga tillägg.

Bilens ägare och Bilförsäkringen

Det är viktigt för dig att känna till att det endast är bilens ägare som kan teckna försäkring för bilen. Man kan inte köpa och äga en bil (stå som ägare i vägtrafikregistret) och låta någon annan stå för försäkringen för denna även om man får bättre pris och villkor pga. detta.

Trafikförsäkring

Den enda delen av en bilförsäkring som är lagstadgad är den så kallade trafikförsäkringen. Den måste man som bilägare per lag inneha. Detta är alltså ett minimum när man äger en bil.

Trafikförsäkringen är till för att skydda dig ekonomiskt för alla de skador som du eventuellt gör på andra människor, djur eller egendom om olyckan är framme. Men du får genom denna del inget skydd för din egen bil. Du blir alltså inte ersatt för skador på din egen bil vid en eventuell krock, avkörning eller olycka.

Halvförsäkring

Det första tillägget som du själv kan välja till för din bilförsäkring är den s.k. halvförsäkringen. Den ersätter dig för en rad olika problem/skador. Bland dessa är inbrott/stöld, skador på den egna bilen vid inbrott, krock eller vid brandskador. Denna del innehåller även en rättsskyddsförsäkring (om du pga. bilen hamnar i rättsliga tvistemål) och en räddningsförsäkring. Det som kan vara viktigt att känna till är att de allra flesta använder sig av minst en halvförsäkring och detta är något man skall fundera på noggrant innan om man planerar att välja bort denna. Det är definitivt en viktig del av din bilförsäkring.

Helförsäkring

En helförsäkring är ett tillägg som både innehåller halvförsäkringen samt en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen innehåller ett skydd för dig om det uppstår vagnskador på grund av skadegörelse eller en trafikolycka.

Tillägsförsäkringar

Självklart finns det mängder av sorters tillägg till din bilförsäkring som gärna ett försäkringsbolag önskar att få sälja till dig. Det kan då vara bra att vara förberedd på vad du verkligen behöver för tillägg. Några exempel på sådan tillägg som man kan fundera igenom är följande:

  • Rätt till hyrbil – detta tillägg ger dig möjligheten att hyra en bil och ta det på försäkringen om din bil går sönder eller måste repareras pga. av en olycka. Kolla gärna igenom innan om detta redan finns i halv- eller helförsäkringen.
  • Ersättning vid borttappad bilnyckel
  • Sänkt självrisk vid olika typer av skador eller skadegörelse
  • Extra förmåner vid behov av assistans, t.ex. att hjälp är på plats inom en viss tid.

Hitta rätt bilförsäkring

Tjänst Beskrivning Se Mer
Topprankad bilförsäkring hos Konsumenterna. Till Folksam
Bilförsäkring som kan ge dig bonus på ICA. Till ICA Försäkring
Med Enerfy så anpassas försäkringspriset beroende på hur mycket som du använder bilen. De har även en fast låg avgift i månaden och sedan endast rörliga avgifter. Till Enerfy
Moderna Försäkringar erbjuder bra bilförsäkringar och bra rabatter när du samlar dina försäkringar. Du kan beräkna pris direkt på deras hemsida. Till Moderna
Compricer är en tjänst som hjälper dig att jämföra olika försäkringsalternativ hos en mängd olika försäkringsbolag. Till Compricer
Insplanet är en tjänst som hjälper dig att jämföra olika försäkringsalternativ hos en mängd olika försäkringsbolag. Till Insplanet

Så fungerar en bilförsäkring – Snabbfakta

En bilförsäkring innehåller delarna trafikförsäkring, halvförsäkringen eller helförsäkring där trafikförsäkringen är lagstadgad. I Sverige erbjuder nästan alla försäkringsbolag som Länsförsäkringar, Folksam, Trygg Hansa, If, Moderna försäkringar bilförsäkringar. Här rekommenderar vi att du alltid jämför dessa försäkringsbolag först innan du bestämmer dig.

Läs också:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *