Låna till bilköp

Låna till bilköp

Idag finns en stor marknad där du enkelt kan köpa din bil privat utan att gå via en bilhandlare. Många banker som erbjuder billån vill att du gör affären via en bilhandlare för att kunna göra bilen till säkerhet i lånet. Det du bör känna till att du faktiskt kan ta ett privatlån till ditt bilköp. Du kan alltså undersöka alternativet att ta ett billån utan att ha säkerhet. Vad innebär det då att ta ett lån utan säkerhet? Och är det verkligen bättre att köpa bilen av en bilhandlare? Vi ger dig några tips att fundera på.

Billån utan säkerhet

När du lånar utan säkerhet så innebär det att istället för att banken har bilen som säkerhet så tar de ut en annan säkerhet. Vanligast är att det är en högre ränta. Det behöver dock inte alltid bli dyrare att låna privat än att gå via en bilhandlare. Bilhandlare kan ofta erbjuda kampanjer med lägre ränta, men det viktiga är att du får information om den effektiva räntan. Den effektiva räntan är den totala kostnaden av lånet med ränta och avgifter som tillkommer. Det du ska undersöka är hur hög den totala räntan är per år för att få en ungefärlig bild av hur stor din kostnad blir för billånet. Den fördel med att få billån via bilhandlare är den service som de erbjuder och garanti på bilen. Du får väga fördelar och nackdelar mot varandra.

Genom att jämföra kostnad för privatlånet (effektiva räntan) och det billån som bilhandlaren erbjuder så är det inte säkert att billånet alltid blir billigast. När du tar lån till ett bilköp så är det tillåtet att belåna upp till 80 % av bilens värde och att resterande 20 % är den handpenning som du ska kunna betala kontant för bilen. Ett alternativ kan då vara att du har ett billån på de 80 % och att du ansöker om privatlån för handpenningen.  Du kan behöva en checklista för att kunna kolla av ett antal punkter när du köper din bil privat.

1 kommentar

  1. Bra tips för den som funderar över finansiering av ny bil. Köpa bil privat har minskat kraftigt de senaste åren men det är ingen hemlighet att man kan göra en bra deal privat också om man hittar rätt säljare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *